Jabcok – ciasto idealne na upały

sobota, lipiec 27, 2013

Przepis na proste, lekkie ciasto, bez pieczenia.

Potrzebne produkty:
- 1 kg jabłek (może być większa ilość)
- 2 galaretki
- 2 paczki biszkoptów (w zależności od wielkości naczynia, w którym chcemy robić ciasto)
- niewielka ilość alkoholu (spirytus, wódka)
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- cynamon
cukier wanilinowy

Wykonanie:

Utrzeć jabłka na na tarce na grubszych oczkach (najlepsze kwaśne jabłka)
Starte jabłka pokropić sokiem z cytryny, aby nie czerniały i posypać cukrem (ok. ½ szklanki). Następnie odstawić, aby puściły sok.
Po pewnym czasie jabłka odcisnąć na sitku lub przez szmatkę sok z jabłek, do soku dodać troszkę alkoholu (w zależności od upodobania).
W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki wiśniowe (w mniejszej niż podana w przepisie ilość wody) i odstawić do stężenia.
Ubić mikserem kogel-mogel z 5 żółtek i z ok. ½ szklanki cukru.
Na dnie prostokątnego nierdzewnego naczynia ułożyć biszkopty, a przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić pokruszonymi biszkoptami, aby powstał w miarę jednolity spód pod ciasto.
W dalszej kolejności, biszkoptowy spód nasączyć sokiem z jabłek.
Do ubitych z cukrem żółtek dodawać stopniowo zmiksowane masło i wymieszać na jednolitą masę.
Następnie do masy dodać: cukier wanilinowy (małą paczkę), cynamon do smaku oraz dokładać jabłka. Całość wymieszać (łyżką nie mikserem!)

Na nasączony sokiem z jabłek i alkoholem spód biszkoptowy wykładamy masę jabłkową. Całość schłodzić w lodówce. Następnie na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną i nieco stężałą galaretkę.

Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Zostaw komentarz