Kwas chlebowy

poniedziałek, kwiecień 29, 2013

Zdrowy i doskonały na upalne dni…

Składniki:
30 dkg suchego żytniego i razowego chleba (może być sam razowy lub żytni),
5 l przegotowanej wody,
15 dkg miodu,
15 dkg cukru.
Dodatki: rodzynki, cytryna, ewentualnie 2g drożdży

Przygotowanie:
Suchy chleb włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka i zalać gorącą wodą.
Pozostawić do wystygnięcia, następnie przecedzić.
Do chłodnego napoju dodać miód, cukier, ewentualnie drożdże. Pzostawić na 2h.
Następnie przelać do butelek (do każdej można dodać rodzynki i kawałki cytryny).
Butelki mocno zakręcić, odrutować (bo będzie gazowało). Pozostawić w chłodnym miejscu.
Kwas chlebowy jest gotowy do spożycia po 3 dniach, może stać dłużej.

Zostaw komentarz