Babcine kruche ciasteczka z cukrem i…”Poleczka”

czwartek, luty 21, 2013

Pamiętam smak maślanych ciasteczek z cukrem, wypiekanych regularnie przez moją babcię. Ostatnio z wielką radością odnalazłam przepis w babcinym kajecie. Jestem pewna, że te kruche, okragłe ciasteczka z cukrem zna wiele osób, a dla niektórych być może przepis będzie okazją do sentymentalnej podróży w czasy dzieciństwa…

Potrzebne będą następujące składniki:
- 2 dkg drożdży
- 1/2 szklanka śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki szklanki mąki
W kubeczku rozmieszać drożdże ze śmietaną, równocześnie na stolnicy posiekać nożem margarynę z mąką. Składniki połączyć i szybko zagnieść rękami (nie należy długo wyrabiać jak ciasta drożdżowego). Ciasto włożyć w folii na chwilę do lodówki.
W tym czasie w miseczkach przygotować:
- białko z jajka
- cukier kryształowy

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować (nie nazbyt cienko) i wykrawać szklanką kółka, maczać w białku, potem w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-200 stopni C. Piec do zarumienienia.
Polecam przechowywać ciasteczka w papierowej torebce, aby na dłużej zachowały kruchość.

A skoro już sentymentalna podróż w przeszłość, to nie może się obejść bez błogiej, radiowej melodii “Lata z Radiem”. Jak ja ją uwielbiam…ma moc przenoszenia mnie w krainę szczęśliwego dzieciństwa.

Zostaw komentarz