Rustykalna tarta z jabłkami

niedziela, listopad 18, 2012

Lubię sięgać po ten przepis, bo ciasto robi się bardzo prosto i jest przepyszne. W dodatku pięknie pachnie w całym domu. Przepis znalazłam na sławnym już blogu “Moje Wypieki” . Ciasto najlepiej upiec na świeżo przed podaniem, pozwalając mu oczywiście troszkę ostygnąć.
Zdecydowanie odradzam zastępowanie masła margaryną…w tym cały urok i smak!
Niektórzy robią wersję tarty ze śliwkami. Przyspuszczam, że też musi być dobra.

Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (zamiast ćwiartki szklanki mąki pszennej można dodać razowej)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
- pół kostki zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Nadzienie:
- 4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (można dodać także odrobinę imbiru)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła

Warto przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pięknie się wtedy zarumieni.

Wykonanie:
Mieszamy mąkę z cukrem, solą. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki, 3 łyżki wody i wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowyjemy jabłka. Mieszamy 4 łyżki cukru z cynamonem i posypujemy pokrojone na plasterki jabłka, delikatnie mieszając.
Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce, przyda się w późniejszym czasie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze na kształt koła o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę.

Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając margines ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku w kółko, następnie polać roztopionym masłem.
Zawinąć brzegi ciasta do środka. Nie trzeba się stresować, aby było równo. Ciasto zawsze się udaje. Zawinięte brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, do momentu aż jabłka będą miękkie a ciasto będzie złotawe.

Zostaw komentarz