Ciasto czekoladowe z wiśniami

Friday, October 26, 2012

Przepis na łatwe w wykonaniu i bardzo dobre ciasto czekoladowe z wiśniami.


Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki na ciasto:
250 g mąki tortowej
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru
200 g cukru trzcinowego (ja dałam biały, ale trochę mniejszą ilość)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
kilka kropel aromatu waniliowego
125 g masła
1 łyżeczka soli
500 g wiśni rozmrożonych, bez pestek (ja dałam ze słoika, dobrze odcedzone)

Polewa: (można zmniejszych proporcję, bo polewy wychodzi spora ilość)
200 ml śmiatanki 36%
2 łyżki miodu
200 g ciemnej czekolady (70%)
kilka kropel aromatu waniliowego

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i skrapiamy aromatem waniliowym. W drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa.

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy 3/4 szklanki wody z masłem i solą, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie należy rondelek odstawić i ostudzić.
Do miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dzięki czemu ciasto będzie puszyste. Dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy.
W osobnej misce miksujemy jajka z maślanką i aromatem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy roztopione masło, miksujemy. A następnie dodajemy jajka z maślanką i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Rozmrożone wiśnie osuszamy i układamy na dnie blaszki (20×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie zalewamy ciastem i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy.

Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.

Zostaw komentarz